Tento rok som zjari vysial aj novozélandský špenát známy pod názvom štvorboč rozložitá. Na prvý zber a ochutnanie som sa dostal až v júli.
Najskôr som si o novozélandskom špenáte prečítal, čo sa dalo. V minulosti sa pestoval oveľa viac, nemá príchuť a vôňu repy ako špenát z mangoldu, tak trochu trávovitú chuť, akú majú špenáty z lebedy, merlíkov.
Novozélandský špenát tiež obsahuje kyselinu šťaveľovú! Nie je dobré jesť jeho listy surové. Pár lyžíc mlieka alebo smotany pridanej pri dusení poslúži na doladenie špenátovej chuti.
Štvorboč
Novozélandský špenát
Vysievam plody štvorboča
Išiel som ho skoro, v rovnakom čase ako mrkva a paštrnák. Knihy, ktorým verím, totiž píšu, že potrebuje veľa vlahy na štart, klíčenie, vzchádzanie. Dokonca Dadák vo svojich radách odporúča siet už neskoro na jeseň, v zime, aby sa v semene dostatočne napil vlahy a lepšie klíčil. Sejú sa celé plody, ktoré obsahujú viac semien.
Pred priamym výsevom z vrecka dávam prednosť siatiu deň namočených plodov, štyroch až päťbokých, drevnatých kôstkovíc. Od nich má rastlina český názov štvorboč. Vnútri je podobný počet semien.
V riadku by mali rastliny byť 20-30 cm od seba (dával som dva či tri plody do hniezda) rozrásť sa vraj môže cca 40 cm na každú stranu. Dal som mu centimetrov tridsať, na každú stranu.
Úroda špenátu na obed
Nemal som skôr čas žať mladý, a tak prvý obed z riadku v dĺžke cca 2,5 m vyšiel na posledný víkend v júli.
Novozélandský špenát po zbere náležite operieme
Mám vaňu plnú…
Nastrihal som bedňu, do ktorej sa zmestí obyčajne 12–14 kg ovocia. Viac ako hodinu som sedel a otrhával listy zo stoniek, pridával som k nim mäkké konce výhonov so zárodkami listov.
Pokiaľ nerobíte zo špenátu pretlak, nemelete ho, radím stopky z listov odstrániť, v nasekanej, nakrájanej hmote aj po prevarení ruší svojou šťavnatosťou. Na pretlak by sa dalo ustúpiť aj od toho odlisťovania, stonka je krehká, neobsahuje vlákna, ktoré by vadili. Teda aspoň v roku 2021, kedy celkom solídne pršalo.
Vo vani som špenát zbavil nečistôt. Prekvapilo ma, koľko piesočku a zeminy je na listoch, ktoré na prvý pohľad vyzerajú čisto. Keby som úrodu nenamáčal a nepral, chrúpali by sme to na obed.
Očistené listy zbavené vody a vylisované prelejem vriacou vodou. Okamžite je z päťlitrového hrnca hmota, ktorá sa zmestí do menšej rajnice.
Listy štvorboča po sparení
Po sparení
Sparené a odkvapkané listy pokrájam nožom
Odkvapkané listy pokrájam
Novozélandský špenát nakrájaný
Špenát nakrájaný
Cestou na tanier
Doma nemusíme mať na tanieri tzv. špenátový pretlak, a tak krájam zelenú hmotu na kocky cca 1–2 mm veľké a ešte ich šikmo pokosím. Z pôvodnej hmoty, ktorá sa zmestila do zelenej prepravky, je nakoniec asi liter špenátu.

Listy štvorboča pripravené na dusenie k
Špenát pripravený na dusenie
Osmažím cibuľku, pridám do nej zelenú hmotu, prevarím ju, okorením korením, trochou muškátového kvetu, osolím a pridám vajcia. Je hotovo.
Celkovo príprava trvala dve a pol hodiny. Máme špenát na päť porcií, nemá tú repovitú chuť mrazeného špenátového pretlaku, nie je v ňom tá divná hnedozelená voda, ktorú sa niekedy snažím zahustiť trochou zápražky, inokedy ju vylejem s tým, že najskôr prichádzam o dôležité minerálie a vitamíny.
Novozélandskému špenátu to vedľa moravských vrabcov a zemiakových knedlíkov náramne pristane.
Som pyšný na to, že špenát aj zemiaky vyrástli v záhrade a neurobili tak žiadnu negatívnu uhlíkovú stopu. Nabudúce, až o pár týždňov dorastie nový zber, budeme pri obede ešte ekologickejší. Namiesto bravčového si dáme králika. Domáceho.