Čaj zo šípok môžeme bez obáv piť dlhodobo a celoročne. V lete je skvelý chladný s mätou, medovkou alebo citrónovou trávou.
Šípky obsahujú vitamín C, vitamíny B, provitamíny A, prírodné cukry, organické kyseliny a málo trieslovín. Vnútorné semená obsahujú aj vitamín E.
Šípky a ľudské zdravie
Šípkový čaj sa používa na doplnenie vitamínov v tele, zlepšuje aj vstrebávanie železa (tu sa kombinuje aj so žihľavou). Odporúča sa na preventívnu ochranu organizmu v priebehu celého roka. Pomôže pri horúčkovitých chorobách, často sa kombinuje s lipou alebo bazou.
Plody ruže šípkovej
Plody ruže šípkovej dozrievajú v septembri až októbri; foto Shutterstock
Šípkový čaj by mal byť súčasťou výživy seniorov.
Používa sa tiež na posilnenie oslabeného organizmu – u detí, ktoré rýchlo vyrástli, pri anorexii, únave či krvácaní ďasien, pri preležaninách. Dokonca podporuje hojenie zlomenín a rán.
Čaj zo šípok je tiež podporným liečivom pri žihľavke. Porovnáva poruchy metabolizmu a pôsobí regeneračne.
V čaji z výluhu zostane viac vitamínov
Vďaka komplexu prírodných látok sa vitamíny zo šípok vstrebávajú oveľa lepšie ako vitamíny syntetické.
Čaj zo šípok má vyšší obsah vitamínov a lahodnejšiu chuť, keď sa pripravuje z výluhu. Pri kombinovaní s inými bylinami je lepšie zmiešať až hotové čaje pred podávaním, než šípky dávať do zmesi.
Čaj zo šípok
Čaj zo šípok ctený kvôli vitamínom aj lahodnej chuti; foto Shutterstock
Základný čaj zo šípok: 1 čajová až 1 polievková lyžica na šálku vody. Odporúčaná príprava: 2–4 lyžice drvených šípok preliať litrom vody, nechať za studena lúhovať v antikoróznej nádobe (ideálne je sklo) 1–6 hodín, často sa máčajú cez noc. Potom uviesť do varu a nechať kratičke prejsť varom (1–2 minúty) a odstáť asi 15 minút.
Čaj zo semien: 1 lyžička semien na 0,25 až 0,3 l vody) sa varí až 30 min. Užíva sa ráno a večer šálka ako antireumatický a upokojujúci, aj močopudný prostriedok.
Kedy sú plody ruže šípkovej vhodné na sušenie
Statné kríky ruže šípkovej (Rosa canina) dosahujú výšku 2–3 m. Rastú na medziach, stráňach, okrajoch lesov od nížin až do hôr po celej Európe aj v časti Ázie.
Prútovité, často previsnuté vetvy majú kosákové ostne. Striedavo lichosperené listy sa skladajú z 5–7 oválne vajcovitých lístkov, ktoré sú na okraji ostro pílkovité. Ružové, niekedy biele kvety sa rozvíjajú hlavne v júni.
Sušené šípky
Dobre sušené šípky sú temne červené; foto Shutterstock
Plody dosahujú dĺžku 0,5 – 3 cm a šírku 0,5 – 2 cm. Povrch majú najčastejšie lesklý, na vrchole je vidieť zvyšok kališných lístkov. Farba je oranžová až tmavo červená. Dozrievajú v septembri až októbri.
Snažíme sa zbierať plody bez stopiek, nezbierame zvraskané ani čierno škvrnité či inak vzhľadovo poškodené šípky. Tiež odstránime zvyšky kališných lístkov.
Na sušenie zbierame dobre vyzreté tvrdé plody skôr, než ich zasiahne mráz.
Premrznuté plody mäknú a hodia sa potom už len na víno či marmeládu, ale musia sa rýchlo spracovať, alebo sa ľahko kazia. Na sušenie sa už nehodí.
Sušíme pri teplote do 50 °C
Oplatí sa ich ľahko predsušiť na cca 30 °C. Keď je teplo, môžeme spočiatku sušiť voľne v jednej vrstve, dosúšame umelým teplom do 50 °C. Pozor na sušenie v rúre, aby sa nespálili. Aj v sušičke sušíme s prestávkami.
Sušíme, kým nie sú plody temne červené, krehké a lámavé tak, že vydávajú praskavý zvuk. Zle usušené šípky ľahko plesniví.

Ako mnohé byliny aj šípky ľahko naťahujú vodu, preto ich uchovávame v uzavretých nádobách.
Oplatí sa aspoň časť šípok pre aktuálne použitie rozdrviť (pomôže plátené vrecúško a valček na cesto).
Pre čaj nie je potrebné odstraňovať vnútorné svetlé semená a chĺpky, zaobstaráme si však veľmi jemné sitko. Šípkový čaj sa často cedí cez plátno, výborne poslúži vyradená vreckovka.
Víno, marmeláda aj kandizované šípky
Zo šípok sa robí lahodné víno a zavareniny. Plody sa dajú tiež kandizovať, ale to je práca len pre trpezlivých – každý plod treba rozpoliť a vyčistiť od chĺpkov a zrniečok.